Денят Любопитно Образование

Нишката операция от 1944 г. пресъздават тази събота на полигона край с. Беляковец

50 курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ и 60 реконструктори от България и Румъния ще участват във военноисторическа възстановка на Нишката операция от 1944 г. Тя ще се състои на 15 октомври (събота) от 12:00 ч. на учебния полигон към НВУ след с. Беляковец. Входът за събитието е свободен. Това обяви днес на пресконференция зам.-началникът по административната дейност на НВУ „Васил Левски” полк. Георги Крайнов.

Нишката операция от 1944 г. е първата успешна операция на българската армия във Втората световна война. Организатор на възстановката е сдружение с нестопанска цел Клуб за военноисторически реконструкции „Братя по оръжие“ със съдействието на Министерството на отбраната и Националния военен университет „Васил Левски“.

Желаещите могат да видят оригинални машини от периода: немски мотори с кош – Zundapp и BMW, командирския и разузнавателен автомобил „Феномен Гранит”, автомобил „KdF-Wagen“, камьон Opel Blitz. Ще бъде изложен и танкът T-34 на НВУ „Васил Левски“. Всички, които желаят, ще имат възможност да ги разгледат и да се снимат.

Над 100 въстановчици се очаква да се превъплатят в пехотинци, артилеристи и шофьори за битката. В пресъздаването на Нишката операция от 1944 г. лично ще се включат доц. д-р Момчил Тачев, преподавател по дизайн и история на изкуството в Технически университет – Варна и председател на КВИР „Братя по оръжие“, който ще бъде германец, и доц. д-р Милен Михов, който ще бъде ефрейтор от пехотните части на българската армия. Той обяви и, че ще обръсне брада и мустаци, защото, във въпросния период, по устав на българската армия те са били забранени.

Всички гости на събитието ще могат да опитат приготвени на място войнишки боб и хляб.

Гергана Нинова