Поминък

Ниски изкупни цени мъчат зърнопроизводителите

Ниските изкупни цени на продукцията е най-крещящият проблем при зърнопроизводителите. Тази тенденция се запазва от четири-пет години вече, обяви за Общинското радио Румен Тодоранов, председател на Регионалния фермерски съюз Павликени, представител на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ за област Велико Търново.

„Дори подобряването на технологиите, не лошите като атмосферни условия години и повишените добиви, не ни компенсират по никакъв начин. За втора или трета година имаме рекордни добиви на пшеница у нас, но цените не зависят от това, а от международните пазари. Този проблем, с ниските изкупни цени на зърното, единствено имаше развитие при рапицата, ще продължи да ни мъчи и през 2018 година”, предвижда фермерът.

Добрата новина е, че относно плащания, в последните три години има предвидимост за сектора. Тези по Схема за единно плащане на площ /СЕПП/, около 19 лева за декар са изплатени преди Нова година. Яснота има и за зелените плащания – до края на април ще са по сметките на зърнопроизводителите. Акцизът за горивата също е получен в края на 2017 година. Доплащане за бранша от 12 млн. лева също е получено.

В края на февруари за НАЗ предстои отчетно-изборно събрание в Хисаря.

Кремена Крумова – Попова