Култура

Никополис ад Иструм отново оживява с „Настолни игри“

В навечерието на 18 септември, деня на Никополис ад Иструм, от кметството в Никюп са избрали 14 септември като подходящ за празник, защото е почивен ден. Игрите започват в 10.00 часа.

18 септември е вероятната дата на създаване на римския град, вероятната дата на рождения ден на император Траян. Улиците в римския град се пресичат под ъгъл 90 градуса, но отклонението им от 4 градуса и 30 минути, показва, че към 101 година след Христа, есенното слънцестоене е било именно на 18 септември. Знае се, че датата на слънцестоенето се мени. По повод вероятната дата на основаване на града, от кметството и Регионалния исторически музей организират „Настолни игри – от древността до днес“.

„Разбира се не можем да направим тържества, с мащаба на тези турнири, правени в древни времена. Но пък е повод за чаша вино, древни и съвременни настолни игри. Посетителите ще могат да се запознаят с правилата, както и самите те да поиграят, на известната Царска игра от Ур, открита в гробница на владетел от Близкия Изток и датирана близо 3 хилядолетия пр. Хр. Понастоящем дъската и пуловете се съхраняват в Британския музей. Пак там е експонирана и глинена плочка от 177 г. пр. Хр., която пък съдържа единствените преки доказателства за съществуването на Царската игра и за правилата, по които тя протича. Смята се, че тази игра е най-ранният предшественик на игрите със зарове и пулове върху дъска и може да бъде сравнена със съвременните игри „Не се сърди човече” и табла. Така принципите на Царската игра са запазени над 5 хилядолетия. В Никополис ад Иструм посетителите ще могат да видят копие на древната игра от Ур и да се позабавляват с нея също като древните! Предвиждат се турнири : „Не се сърди човече“, шах, табла, дама, домино”, поясни за Общинското радио Йорданка Атанасова, кмет на с. Никюп.

Допълва, че идеите, които реализират, целят популяризиране на римския град, който се намира в непосредствена близост до великотърновското село.