Култура

Никополис ад Иструм отново оживява в летен античен фестивал

Четвъртият античен фестивал „Нике – играта и победата” ще се проведе в археологическия резерват Никополис ад Иструм. Единствената по рода си историческа възстановка, посветена на ранната и късната Античност, която се провежда на територията на община Велико Търново, ще бъде на 13 юли, събота от 10.00 часа.

Почитателите на фестивала ще могат да опитат отново от римската кухня, ще станат свидетели на античен съдебен процес, ще видят демонстрации на готска и римска екипировка, антична мода, римски театър, религиозен диспут, погребение на готски вожд.

В концерта под звездите ще участват Фрея – акустичен проект,  вдъхновен от красотата и мистичността на Скандинавската митология, с представители Теодора Стоянова и Добрин Стоянов, както и дуо Ксана, с вокал Кладвия Китанова и Антон Яначков, китара.

Основната цел на организаторите на форума е да се популяризира уникалният Археологически Резерват Никополис ад Иструм и да се демонстрира пред зрителите, един малко познат период от историята, по атрактивен и образователен начин.

Събитието е част от културния календар на Община Велико Търново за 2019 година и още от първото си издание насам, се радва на голям интерес.