Любопитно

Никополис ад Иструм „оживява“ с аниматорите Димитър и Анна Спасови

Тази събота и неделя посетителите на римския град Никополис ад Иструм имат възможност да се насладят безплатно на антични демонстрации на облекло, снаряжение, бит и занаяти. Реконструкциите на Димитър и Анна Спасови заслужено бяха оценени днес от многобройните посетители на античния град.

Освен да се запознаят с живота и дейностите на древните, туристите могат да се докоснат и снимат с реплики на оръжия и дрехи от епохата , да се снабдят със сувенир или дори да се включат в неговото изработване.

Димитър и Анна Спасови от Свищов са дългогодишни участници в исторически реконструкции в България и чужбина, с повече от 10-годишен опит в занаятите, музейното дело и историческите презентации.

Идеята е тези демонстрации да са като по-дългосрочно мероприятие и да станем с Ани част от анимацията на обекта. По света се среща все по-често това –  освен да виждаш статичните обекти, да можеш да видиш и как се е случвал живият живот, как са работили хората , как са се обличали, как са общували. Избрахме Никополис ад Иструм, защото е може би най-красивият подобен парк в България. С огромен потенциал място. Не е  толкова популярно. Античната история тепърва ще бъде преоткрита от българите. Историята се учи по уроци в училище, но след VII век. А всяко нещо е вследствие на нещо. При нас този модел на живот е започнал от Античността, а едно от големите неща, което имаме в историческото ни наследство е Никополис. Няма съвременен град върху него и той ще се разкрива с още много тайни“, разказва Димитър Спасов.

Семейството ще кани аниматори в определени дни да показват и друг вид занимания и занаяти. Ще посрещат и деца чрез т.нар. Зелени училища, и групи за тиймбилдинг.

Ще им показваме как първоначално се е провеждало легионерското обучение, как са се провеждали ритуалите, култовете, как са се случвали сватбите и др. Имаме ги същите неща и в днешно време, затова ще ги представим под съвсем различен ъгъл. Да се докоснат до глината, как се изработва кожена гривна. Хората искат да се върнат назад във времето, в историята, всичките му сетива да се включат в приключението. А това става като ги докоснеш нещата“, обяснява и Ани, която е керамик.

Впечатленията и на двамата са, че всеки е любопитен към анимацията им и се опитва да си изработи сувенир от глината или кожа, или да пипне снаряженията, облеклата. Когато пък обясняват подборно за периода на Античността, интересът е още по-голям.

Важен е анимацията към презентацията на даден обект. В чужбина имат сериозна държавна подкрепа в това отношение. У нас не е така. Ние обаче работим добре с музеи и общини. Трябва да се развива туризма. Само камък не е достатъчен. Трябва да преживееш това което виждаш. Така това остава за цял живот“,  заключават Димитър и Анни Спасови.

снимка – личен архив Анна Спасова

Кремена Крумова – Попова