Поминък

Николай Гроз от яз. „Света гора“: „Предлагаме голямо разнообразие от риби за Никулден“

Голямо разнообразие от риби предлага за Никулден Николай Гроз, отговорник на един от най-известните язовири край Велико Търново „Света гора“. Сред тях шаран, амур, толстолоб, есетра, каракуда, сом, костур, бели риби и др. И тази година най-търсени са люспестите риби. Защото традицията повелява, люспата да се запази в портфейл за блага година.

„И тази година не е много добра при нас, въпреки че имаме голямо разнообразие. Рибите взеха да се конкурират за храна. Хората търсят шаран, а те излизат есетровите риби, защото храната им е една и съща.  Шаранът още не може да се ориентира какво му се прави. Времето не беше благоприятно, рибата се обърка. Всичко започна още от април, когато заради температурите се изстуди водата, размножителният период на рибите се забави с месец и половина. Вместо да се хранят, те се върнаха в зимен сън. Така и риболовът започна много късно, поне с два месеца закъснение. Последваха горещини, а тогава на рибата не й се яде”, посочва несгодите Гроз.

Но е радостен, че търсенето на шаран и друг видове е започнало от преди дни. И макар цената на най-търсената риба за Никулден тази година да е 7,50 лева за килограм, той е горд с качеството й. Амурът е на същата цена, толстолобът е на 4 лв/кг, а сомът, подходящ за ресторанти е на 14 лв/кг.

„И макар големите търговски вериги да предлагат друга, по-ниска цена, аз казвам, че нашата стока е винаги прясна, ловим я с въдици, не с мрежи. Ловим малко за редовните ни клиенти и тя свършва бързо”, уточнява бъдещият именик.

Не само неблагоприятните атмосферни условия са се отразили на риболова. И пандемията също е повлияла.

„От миналата година виждаме отлив, въпреки че сме близо до града. На хората не им е до риболов. Някои останаха без работа и не отделят пари за любимото хоби. А и животът стана скъп”, отчита още за бизнеса рибопроизводителят Николай Гроз.

Кремена Крумова – Попова