Интервю Спорт

Николай Викторов: Личният пример е най-добрият начин за мотивация

„Опитваме се да вкараме младото поколение на стадиона. Преподавам в Спортното училище и тренирам младежите в СК „Етър- Виктори 2011”. Трябва да призная, че в момента се работи трудно с децата. Трудно не значи невъзможно. С личен пример, постоянство и много обяснения успявам да ги мотивирам. Повечето деца не са чували нищо за борбата при първата ни срещата, но с времето добиват необходимите знания и дисциплина. Нещата, които спортът дава за цял живот, са дисциплината и борбеността. След време и тези, които не са били активни в началото на тренировките, разбират колко много могат да вземат от заниманията ни”, сподели Николай Викторов, треньор на СК „Етър- Виктори 2011” .

Той преподава на около 20 души в Спортното училище, но се надява да станат повече след приема на 21 август. В СК „Етър-Виктори 2011” тренира около 50 състезатели. Най-малкият борец в клуба е на 6 години. Няма право да се състезава, но трупа опит и с голямо желание отдава свободното си време на спорта. През 2019-а година децата от СК”Етър-Виктори 2011” са спечелили 11 отличия от държавни първенства. Те са с 2 повече от 2018, когато състезателите донесоха във Велико Търново 9 медала. Тази година първите отличия на Велико Търново са от борците. Медалите са на Никола Викторов и Марин Петков. Първата шампионска титла за Велико Търново от 2019-а също е на борец от СК „Етър-Виктори 2011“.  Това е Несрин Сюлейманова, която печели първото място на първенството в гр. Горна Оряховица.

Миналата година състезателите участват и в международни състезания. Марин Маринов заема 14 място на европейската надпревара за момчета в Унгария, а Никола Викторов завоюва 10 място в Скопие.

„Доволен съм от постигнатите резултати с децата. И те са като другите младежи- живее им се, ходи им се по дискотеки. Разликата е, че имат поставени цели, за които работят неуморно. Винаги им посочвам добрите примери и успешните спортисти. Така те се научават да си поставят високи цели и да се стремят да се усъвършенстват непрекъснато“, обясни още Викторов.

На 21 август стартира приемът в Спортно училище. То е от новите учебни заведения в града, преподавателския екип е мотивиран, а учебната база и спортните съоръжения се обновяват.

„Отправям апел към всички родители и към децата, които имат афинитет към спорта да обмислят кандидатстване в Спортното училище. Образованието, което могат да получат тук, е на достатъчно добро ниво „, допълни Николай Викторов