Интервю Култура

Николай Априлов: „След края на спектакъла за Емил Димитров, хората излизат разплакани от залата”

Спектакълът „Емил – изповед пред олтара на живота с историята и песните му” ще бъде представен във Велико Търново на 9 октомври от 19 часа в читалище „Надежда”. Представлението, посветено на големия Емил Димитров,  е дело на режисьора Николай Априлов, а сценарият е поверен на неговия брат – Владимир Априлов. Различни изпълнители, пиано и цигулка ще разкажат в слово и музика историята на един живот. Живот, в който публиката е най-важният коректив, а любовта към нея е издигната в култ. Спектакълът е разказ за Емил Димитров – човекът, изправил на крака 80-хилядна публика на стадион „Динамо” в Москва, но и този, който приключва земния си път със 72 лева пенсия – тъжен и самотен. Историята проследява биографията на изпълнителя, използвани са интервюта, рецензии и статии в медиите. Сред източниците е и дневникът на Факира Мити – бащата на Емил Димитров. Ръкописът съдържа 200 страници, в които илюзионистът разказва с феноменална точност факти от живота си.

От спектакъла „Емил – изповед пред олтара на живота” публиката ще научи повече за семейството, детството, първите стъпки на сцената, любовите и  разочарованията на Емил Димитров. Изключително любопитна е главата, озаглавена „Борбата за моите песни”, в която център е историята на песента „Моя страна, моя България”.

След края на спектакъла, хората излизат разплакани от залата, коментира в интервю за Общинското радио Ники Априлов. Въпреки това „сериозни пиеси, сериозна драматургия трудно пробиват на нашия пазар”, твърди творецът. „С този спектакъл срещам невероятни трудности. Под инвазията на тези евтини комедии, които шестват из страната, е много трудно. Свидетели сме на евтини голотии, чалга театър, който пълни салоните. Това е  много тъжно! Но искам да разкажа тази история на публиката, която отвикна да гледа смислени спектакли. Аз съм възпитаник на други времена, с друга дисциплина, и като гледам това, което шества, плача! Ще бъда много щастлив, ако гражданите на Велико Търново посетят този спектакъл, защото Велико Търново е град с история, която респектира, която буди уважение, буди възхита. Струва ми се, че в този град трябва да се случват стойностни неща. Публиката, която дойде, това ще са хора, чиито сърца са отворени към хубавото, към красивото – такава, каквато е и музиката на Емил”, акцентира емоционално в ефира ни  Ники Априлов.

Музиката в спектакъла е на живо, а изпълнителите, които ще се качат на сцената, са великотърновецът Велин Михайлов, Денислав Новев, Пейо Филипов и Олга Михайлова. Диригент е Страцимир Павлов.