Полиция

Нива, засята с коноп, разкри полицията край Лясковец

При провеждане на специализирана полицейска операция за противодействие отглеждането и разпространението на наркотични вещества в понеделник в 22,50 ч. в землището на Лясковец, в близост до дере униформените открили нива, засята с растения от рода на конопа. В района били забелязани и двама мъже, оборудвани с фенери и пръскачка. При появата на полицейските служители те опитали да побягнат. След употребата на физическа сила и помощни средства двамата били задържани. Установена е самоличността им – на 25 и 30 години от петричко.

В хода на извършените оперативно – издирвателни мероприятия и процесуално следствени действия е установено, че те са се предвижвали с лек автомобил, който е намерен в близост до нивата. Във возилото са намерени и иззети торове и препарати за бърз растеж.  При извършен оглед на нивата са установени засети около 1000 растения от рода на конопа, в различна степен на развитие, с височина от 1,5 до 2,5 метра, система за капково напояване, соларни панели, акумулатори и трансформатори. По случая е започнато досъдебно производство. Вчера двамата са привлечени, като обвиняеми. На по-младия е наложена мярка за неотклонение «подписка», а приятелят му е задържан за 72 часа. Работата по документиране на цялата им престъпна дейност продължава.
В хода на същата операция служители на полицейското управление в Павликени са иззели голямо количество амфетамин, канабис и метаамфетамин от жилище в Бяла черква. Вчера при проверка в жилище, обитавано от 27-годишна жена, известна на полицията са намерени и иззети над 200 грама вещество, което при полеви наркотест е реагирало на амфетамин, около 23 грама канабис, 15 грама метаамфетамин и електронна везна. Обитателката на имота е задържана с полицейска мярка до 24 часа. По случая е започнато досъдебно производство.