Култура

„Неуловеното време” представят в снимки режисьор и сценарист

„Неуловеното време” е фотоизложба, която съчетава класическата портретна фотография с композитната. Двама творци събират видяното и заснетото, обединявайки под един покрив – Времето. Една 30 годишна дистанция на погледи и изживявания.

Авторите са Иван Цонев и Иво Малинов.

Иван Цонев е български кинооператор, режисьор и фотограф с богата биография и постижения както в кинематографа така и в портретния жанр.
Той е роден е в град Гурково на 12 септември 1931 г. Завършил е Държавното полувисше училище за кинематография и фототехника в София (1954). Творческата си кариера започва в новосъздадения Младежки театър в средата на 1950-те години. Работил е в студиа „Време” и студия „Екран”. Заснел е над 150 документални и игрални филми, а също така и знакови портрети на известни български актьори и творци.

За Иво Малинов това е първата авторска изложба във Велико Търново. През юли 2019 представи своята пролетна селекция в Банско, предстои му и мащабна изложба в Галерия за съвременно изкуство в София. Авторът е с „шарена” творческа биография, разпростираща се на три десетилетия. Тя започва с митичното Нощно предаване на програма „Хоризонт”, където е автор и водещ, преминава през „Хоризонт за вас”, „12+3” , „Мисли край камината”.
Създател е и продуцент на телевизионни предавания, като „Обичай ме нежно”.
Написва няколко филмови сценария на английски език в Лос Анджелис, САЩ, сред които е „Невидима заплаха”, “Комбинаторът”, а също и няколко книги, включително и политическият трилър „Да платиш цената”. Любовта му към фотографията и киното започва от 1975 година и го отвежда към различни експерименти и в двете изкуства.

Иво Малинов е завършил журналистика в СУ „Кл. Охридски” и Професионална кино сценаристика в School of film Theatre and Television, UCLA, САЩ.

Фотоизложбата може да бъде разгледана до 13 октомври в Изложбени зали „Р. Михайлов“ – Велико Търново.