Култура

Непубликувани документи от личния архив на Симеон Сакскобургготски събира изложбата „В изгнание”

Документалната изложба „В изгнание” за живота и дейността на Симеон II в годините до завръщането му в България ще бъде представена във Велико Търново. Експозицията ще бъде открита лично от председателя на Държавна агенция „Архиви” доц. д-р Михаил Груев, в понеделник, 15 януари, от 11 часа в Регионална библиотека „П. Р. Славейков”. Изложбата е посветена на 80-годишнината на Симеон Сакскобургготски, която той отбеляза през 2017-а. „Документите и снимките, представени в изложбата, са от личния фонд на цар Симеон II, който той е подарил през 2009 г. на Централния държавен архив в София”, съобщи за Общинското радио Боряна Маринова, началник отдел „Държавен архив”-Велико Търново.

Събитието акцентира върху семейството на Симеон II преди изгнанието през 1946 г. За първи път се показва оригиналът на Манифеста към българския народ на цар Борис ІІІ от 3 октомври 1918 г. за встъпване на престола. Посочено е учението на цар Симеон II през 1958 г. във Военната академия „Вали Фордж”, Пенсилвания, САЩ, и сватбата му с Маргарита Гомес-Асебо през януари 1962 г.

Отбелязано е неговото пълнолетие и дейността му през следващото десетилетие.

Особено място е отделено на благотворителната дейност на цар Симеон II сред българската емиграция и създадения Фонд за подпомагане на българските емигранти.

Посетителите на изложбата ще видят и част от кореспонденцията му с владетелски семейства, с български интелектуалци в изгнание, с хора на изкуството, музикални дейци, българското духовенство, с медии и др.

Изложбата завършва с посещението на цар Симеон ІІ в България през 1996 г.

Документите и снимките, представени в изложбата, са от личния фонд на Симеон Сакскобургготски, който той е дарил през 2009 г. на Централния държавен архив в София.

Експозицията, която е гостувала и в София и Пловдив, ще остане във Велико Търново до 25 януари.

 

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone