Здравеопазване

Неонатологията отбеляза Деня на недоносените деца

И тази година Отделението по неонатология на областната болница отбеляза Световния ден на недоносените деца. Лекарите и персоналът посрещнаха десетки свои малки и пораснали в голямата зала на лечебницата, където началникът на Отделението д-р Кина Николова информира за съвременните грижи за недоносените деца, а старшата сестра Мария Нешева изнесе анализ за децата родени в риск.
Екипът на Отделението вече предлага и по една безплатна консултация с психолог на семейства, чиито деца са родени в риск. Утре в неонатологията ще бъде Ден на отворените врати. Всички родители ще могат да направят по един безплатен контролен преглед на децата си, да потърсят съвет от специалистите и да разгледат базата на Отделението.

 

В навечерието на Деня на недоносените деца – 17 ноември , лекари, специалисти по здравни грижи, родители и деца се събраха в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. През последните години тази среща се утвърди като традиционна, тъй като датата 17- ти ноември е ден, в който вниманието е насочено към най-малките и борбени деца. В световен мащаб всяка година над 15 милиона бебета се раждат преждевременно, като у нас броят им е над 6 000 годишно.

И тази година десетки родители доведоха своите вече пораснали деца, които някога са били пациенти на Отделението, споделиха впечатленията си и благодариха на екипа на Великотърновската неонатология.
По време на празника началника на Отделението по
Неонатология д-р Кина Николова съобщи, че от началото на 2018 до този момент през отделението са преминали 91 деца. Най-малкото бебе, за което екипът се е грижил, е било родено с тегло едва 900 грама, то е било под грижите на търновските медици 48 часа, след което е било приведено в Неонатологично отделение – Плевен.
Д-р Николова запозна родителите с някои от съвременните методи за грижа за недоносените, които се прилагат в отделението, а старшата сестра Мария Нешева запозна ги с условията на Неонатологично отделение.


През следващата година с родителите на децата, родени в риск ще работи психотерапевтът Саша Димова, която ще им предлага безвъзмездно по една консултация. Тя е категорична, че появата надете в семейството е свързано с много мечти и надежди, но и с много въпроси, притеснения, страхове. А когато детето се появи преждевременно, объркването и тревогата са многократно увеличени. В тези моменти е от значение и това майката и бащата да бъдат подкрепени емоционално.


На празника пдиректорът на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, д-р Стефан Филев пожела на екипа на Отделението по неонатология, да продължават да работят със същия ентусиазъм и всеотдайност.