Коментари Култура

Нели Стойчева: Признанието от ЮНЕСКО е радостна новина за всички читалищни дейци

Българското читалище става част от нематериалното културно наследство на човечеството, след като влезе в списъка на ЮНЕСКО. Междуправителственият комитет прие решението в края на миналата година. „Това беше очаквано събитие, ние знаехме за кандидатурата, подготвена от Министерството на културата. Това е радостно за всички читалищни дейци, за всички читалища, независимо дали са в малки населени места или в големи градове. Това както ни радва, така и отправя много въпроси от наша страна. Приемаме новината и като една отговорност за всичко, което вършим. Това поставя пред нас и желанието да бъде чуто това признание и от нашата държава, и от ръководните органи на властта в различните населени места, от общините и кметствата, които би било редно да го оценят като една възможност да подпомогнат развитието на тази институция”, акцентира Нели Стойчева, областен координатор на читалищните дейци във Велико Търново.

Липсата на млади кадри и остарялата материална база са най-наболелите проблеми на българските читалища, категорична е Стойчева. „Много е важно менажирането на читалищата – важно е продуктът да бъде създаден и популяризиран. Безсмислено е от многобройни репетиции, когато няма концертна дейност. В съставите хората идват от доброто желание, че развиват таланта  и моженето си. Трябва да се покаже именно на младите хора, че могат да създадат за общността някаква възможност да развиват личните си качества и заложби”, допълни Нели Стойчева.

Нели Стойчева

39 са читалищата в община Велико Търново, а през 2017 г. бе създадено и едно ново – „Пламък”. „Смятам, че миналата година беше успешна за читалищата в общината. Те са различни като структура, но е изключително богата палитрата от дейности, които имат тези културни институции. Те осмислят свободното време на хората в населеното място, предоставят възможност за учене през целия живот. Модернизацията обаче е необходима на съвременния човек – тя се отлага от години”, коментира областният координатор на читалищните дейци във Велико Търново.

По 7 300 лева на субсидирана бройка получиха читалищата през изминалата година, а финансирането им се изчислява по определени стандарти.  „Тази година имаме завишение от около 14 %. Имаме надежда, че субсидията ще бъде по-голяма, но пък има други трудности, които не ни дават възможността да укрепим библиотеките си. Нашите читалищни библиотеки са обществени и ние, ако не обогатяваме книжния си фонд, при този бум на развитие на технологиите, трудно ще привлечем хората със стари, окъсани и овехтели книги. Много са трудностите пред нас, изключително големи са, и то – предимно финансови, за съжаление”, допълни Стойчева.

Оценката на ЮНЕСКО е поредно отличие за българското читалище и признание на уникалния му характер. През 1997 г. Програмата на ООН за развитие за България и постоянният й представител Антонио Виджиланте подкрепиха българското читалище и възможността му за развитие в новия век като културно средище. След това и ООН призна читалището като културна институция – единствена по своята същност за Европа.