Култура Община

Нелина Църова: 2017-а беше успешна, пълна с преживявания година

„Изминалата година беше много успешна и изпълнена с предизвикателства и преживявания”, обобщи в интервю за Общинското радио Нелина Църова, директор на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” в кметската администрация. 454 са културните събития, случили се в града ни през 2017-а. 27 от тях са фестивали, 10 от които – международни. Проявите с международно участие, организирани в старата столица през годината, са общо 31, обобщи Църова. „Много сме удовлетворени, това са събития от всички жанрове на изкуството. Развиват се все по-успешно партньорствата на Община Велико Търново с културните оператори и институти – Художествената галерия „Борис Денев”, Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков”, Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”, Регионалният исторически музей. Партньорствата ни с неправителствения сектор започнаха още по време на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата, и продължават да се развиват все повече”, коментира директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности”.

По думите й, общинската програма „Изкуство и култура” се превръща в своеобразен „инкубатор на творчески идеи”. Веднага след гласуването на бюджета за 2018-а в края на януари, ще се отвори и сесията за кандидатстване за новите творчески идеи на местните артисти.

В края на 2017-а Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” получиха приза за устойчиво развитие в областта на културно-историческия туризъм от Годишните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. „Наградата е абсолютно заслужена – дано не звучи нескромно. Радвам се, че успяваме да постигаме това съчетаване на  даденостите между културно-историческото наследство и културните събития. На всички е интересно да отидат и разгледат даден туристически обект, но още по-силно е преживяването, когато на същото това място се случи един концерт или спектакъл. Това се прави на много места, но мисля, че ние го правим най-успешно и най-отдавна. Радваме се, че получихме това голямо признание, ще се постараем да постигнем по-качествени резултати и занапред”, каза още Нелина Църова.