Култура Любопитно

Неизвестен обект от Ивановските скални манастири разкриха търновски пещерняци

Нов, непроучван досега и неизвестен обект от Ивановските скални манастири разкриха търновски пещерняци от клуб „Дервент“. „Описаните от Карел Шкорпил  няколко килии преди повече от 100 години се оказаха отделен манастирски комплекс, разположен на три етажа на скалния масив, известен като „Стълбицата“, каза Евгени Коев. „Разграничихме крипта с предполагаем параклис, цял нов етаж от скални килии, пещера, в която може би е имало скална църква, както и елементи от дървена конструкция, което означава, че е имало помещения и с дървена конструкция“, допълни Коев.

Спелеолозите локализират и документират  обекта с помощта на дрон, управляван от Кристиян Александров. „За първи път се прави подобно проучване на сложни карстови обекти,  намиращи се на трудно достъпни терени. Откриването и описването на  новия манастирски комплекс без съмнение е голямо постижение за нас и мисля, че в бъдеще с новия подход може да имаме успехи за документиране на нашето наследство в долината на Поломието“, обобщи Коев.

Шестима пещерняци са участвали в проучването на терена. Комплексът е обследван при две експедиции – през пролетта и есента на тази година. Работата ще продължи и догодина, тъй като според търновските изследователи е възможно да има и запазени фрагменти от стенописи.

 

Снимка – Фейсбук