Община

Незрящи за първи път „видяха“ забележителностите на България в парка на миниатюрите във Велико Търново

Незрящи за първи път „видяха“ българските природни и исторически забележителности в парка на миниатюрите „Търновград–духът на хилядолетна България“ във Велико Търново. Двадесет души от центровете за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания от страната посетиха новооткритата туристическа атракция и имаха възможност да се докоснат до макетите и по този начин да придобият представа как изглеждат най-значимите места и сгради в България.

„Всеки ден минавам покрай Народния театър, храм-паметник „Александър Невски“ и парламента. Зная какво представляват тези сгради, но след като опипах техните макети, за първи път имам възможност реално да си представя обемите и мащабите“, сподели Димитър Димитров от Центъра за хора със зрителни увреждания в София. Младият мъж бе впечатлен и от възможността в парка да се запознае с катедралата и пристанището от родната си Варна, както и да добие впечатление за мащабите на крепостта Царевец, която е сред най-големите средновековни крепости в Европа.

Представителите на центровете за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания от Пловдив, София, Шумен, Русе, Сливен високо оцениха достъпната среда за хора с увреждания в парка миниБългария. По тяхна препоръка на 14 октомври 2017 г. паркът на миниатюрите във Велико Търново ще бъде посетен от група с 50 незрящи от страната.

Паркът „Търновград-духът на хилядолетна България“ е разположен на площ от 11 460 кв.м. в местността „Френкхисар“  в подножието на крепостта Царевец във Велико Търново и в него са експонирани 43 макета, точни копия в мащаб 1:25 на забележителности от цяла България.