Култура

Недко Еленски проучва най-ранните поселения в Джулюница през септември

С 15 000 лв. през септември ще стартира разкопките на раннонеолитното селище „Джулюница 1” археологът Недко Еленски. Теренът от близо 320 кв. м площ доказва, че животът в местността се е развивал активно през почти всички исторически епохи и предлага богат научен материал за изследователите. Най-късните периоди са проучвани поетапно през годините, като към настоящия момент Еленски вече изследва периода на най-ранния неолит. „Миналата година проучихме първия модул на тези два най-ранни пласта на раннонеолитното селище „Джулюница 1”, което попада в рамките на 6000 – 6200 г. пр. Хр., а това ще рече 8000 – 8200 г. преди нашето съвремие”, пояснява той. За Балканите и в частност за нашите земи това на практика са най-ранните неолитни поселения.

„Миналата година проучихме половината от едно вкопано на около 1,2 м в земята жилище, обградено с колова конструкция, имало е покрив, с който височината му е била някъде около 1,8 м – един вид колиба за нашите разбирания. Размерите му са 6 на 7 м. Има и проучено жилище с размери 10 на 17 м. В този ранен етап, колибите са приютявали цялото семейство. Те отстоят една от друга на 30-40 м една от друга, такава селищна планировка е характерна изцяло за нашия регион – Северна България”, допълва Еленски. Колибите били използвани за подслон и защита от зимата, а цялата стопанска дейност била организирана около самото жилище.

В проученото жилище е разкрит гроб.

Обичайна практика за този период е мъртвите да се погребват в рамките на дома или близо до него, тъй като предците ни вярвали, че мъртвият ще се прероди в следващия наследник на рода. Покойникът се явявал пазител на дома, силата и плодородието, уточнява археологът.

Малко повече са средствата за археологически проучвания тази година. Има подадки, че е възможно да бъде разкрита още една къща в двата модула, които предстои да бъдат проучени от този период.

Снимка: Pixabay