Култура

Наградиха победителите в конкурс на Регионалната библиотека за семейството

Тримата победители в конкурса „Моето семейство – най-важното и ценно в тези времена“ бяха наградени на официална церемония в Регионална библиотека „ Петко. Р. Славейков“ във Велико Търново. Трето място журито присъди на  Розанна Мишева- ученичката от ОУ “Бачо Киро“. Второто място бе за Магдалена Тодорова, а победител в конкурса стана  Виктория Владимирова Любенова. Спечелилият  разказ ще бъде издаден в международен сборник, заедно с разказите на отличените чуждестранни ученици.

„ В рамките на обявения срок получихме 28 творби. Задачата на журито беше  нелека, тъй като всеки един разказ представя вътрешния свят на децата. Решихме темата да бъде за семейството, защото то е най-важната група в обществото и има най-голямо влияние върху живота на детето“- каза за Общинско радио Велико Търново Магдалина Миланова, главен библиотекар в Регионалната библиотека в старата столица.

До 25 март организаторите събираха творбите и в рамките на обявения срок бяха получени 28 творби. Оценяването се проведе на 16 май 2022 г. в Регионална библиотека „П. Р. Славейков” под почетното председателство на доц. д-р Калина Иванова директор на Регионална библиотека. Членове на журито: Бисера Дживoдерова – библиотекар в НЧ „Надежда-1869”, Магда Борисова – писател и драматург, Магдалина Миланова – главен библиотекар в Регионална библиотека „П. Р. Славейков” и Марина Стойкова – системен администратор в Регионална библиотека „П. Р. Славейков”.

Всяко дете получи грамота за своето участие, за да бъде насърчено да продължава да твори и да участва и в други литературни конкурси занапред. Трета награда, журито присъди на Розанна Мишева. Втора награда се връчи за разказа на Магдалена Тодорова. Първо място спечели Виктория Любенова. Избраният на първо място разказ ще бъде издаден в международен сборник, заедно с разказите спечелили в конкурса на партньорите от Италия, Ирландия, Франция, Испания и Словения.

Конкурсът  бе организиран по проект „G- book2”, по който тя участва за втори път. Той се осъществява  в рамките на програма „Творческа Европа“, подпрограма „Култура“ на Европейската комисия. Благодарение на нея, бе създадена първата европейска библиография за полова идентичност  в областта на литературните текстове за деца. Координатор на проекта е университетът в град Болония, Италия.

Пламена Димова