Образование

НВУ е домакин на национална конференция на обучението по физика. Предлагат училището да подготвя атомни физици

Националният военен университет да подготвя атомни физици. Това обяви на брифинг във висшето училище председателят на Асоциацията на физиците в България академик Александър Петров. По негови думи за новата АЕЦ Белене ще бъдат необходими специалисти, които в началото няма да може да обучи само Софийският университет. Според академик Петров хората, които управляват ядрената енергетика, е добре да имат военно образование и да бъдат дисциплинирани до буквата на устава. „Затова Националният военен университет е подходящ да разкрие такава специалност”, каза ученият.

„Отворени сме за диалог. Физиката е навсякъде около нас и е нормално да бъде във военното дело. Наистина  с развитието на перспективите на атомната енергетика у нас трябва да се мисли за разширяване на възможностите за обучение. Това би било за нас ново професионално направление, но си заслужава да се помисли. Зависи  много от тези, които ще заявяват кадрите и после ще ги използват”, коментира началникът на висшето военно учебно заведение бригаден генерал Пламен Богданов.

От  днес НВУ е домакин на 47-ата национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема „Интегрален подход в обучението по физика”. За участие във форума се очакват над 120 преподаватели от средни и висши училища, докторанти и ученици от цялата страна. „Ще бъдат проведени девет заседания, в които ще  се изнесат доклади, ще се представят презентации и есета, ще има срещи с видни учители като Теодосий Теодосиев. Ще има демонстрации на експерименти, ще се презентира българското участие в европейския фестивал „Наука на сцената” 2019-а”, поясни председателят на организационния комитет на конференцията доц. Нели Димитрова.

Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий” ще връчи награди на името на акад. Матей Матеев на Юлияна Белчева от Пловдив, Роза Рангелова от Стамболийски, Виолета Тачева от Трявна и на Никола Каравасилев от София.

Безплатни прожекция на „Царевград – звук и светлина” и пешеходна туристическа разходка осигурява на гостите Община Велико Търново.