Денят Образование

НВУ домакинства международен форум за киберсигурност и устойчивост

Националният военен университет „Васил Левски“ домакинства Международна научна конференция на тема „Дигитална трансформация, киберсигурност и устойчивост“. Форумът е тридневен и е организиран от Института по информационни и комуникационни технологии на БАН, Института по отбрана „Цветан Лазаров“ и Европейския софтуерен институт в София.

Началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов приветства участниците в конференцията и откри официално форума. След това работата продължи с пленарния доклад на бригаден генерал Васил Събински, който говори за предизвикателствата пред киберсигурността.

„Докладите, които ще чуем през трите дни на форума, покриват всички аспекти на темата за киберсигурността. Ще говорим за използването на изкуствен интелект, за новите и най-съвременни методи за обучение и подготовка на кадри по киберсигурност, т.нар. киберполигони, както и за последните решения, които имат военно приложение“, уточнява проф. Тодор Тагарев, от Института по информационни и комуникационни технологии на БАН и бивш служебен министър на отбраната.

Свои научни разработки ще представят участници от Европейската отбранителна агенция, ситуирана в Брюксел и от Европейската агенция по киберсигурност, чиято централа е в Гърция. За последните развития в киберсигурността ще говори и д-р Пол Нилсен, директор на института „Карнеги Мелън“ в САЩ. „Това е софтуерен институт, който развива тематиката още от 90-те години. Тяхна е и методиката, по която да се организира киберсигурността с екипи за реагиране при компютърни инциденти. Колегите там работят и по тематиката за устойчивост, как се мери тази устойчивост“, допълва проф. Тагарев. И уточнява, че конференцията се провежда вече три години и всеки път домакин е различен град. Идеята на организаторите е много скоро форумът да излезе извън България, но тази година сме в Националния военен университет, защото тематиката е важна за университета, а и тук има капацитет за развитие.