Образование

НВУ беше домакин на първия шампионат по Т-Клас

Началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бриг. ген. Иван Маламов награди победителите в първия шампионат по Т-Клас, който се проведе на полигона на Военния университет.

Победител в общото класиране стана Иван Христосков, на второ място се класира Гено Андреев, а на трето – Костадин Крушков. Борислав Кабакчиев спечели златния медал в дисциплината „Механични мерни прибори“. Втори е Митко Николов, трети – Петър Дъбов. Гено Андреев е носителят на купата на Началника на Националния военен университет.

Състезатели от 61 Стрямска механизирана бригада, Силите за специални операции, 101 алпийски полк, ВВС, от Вертолетния полк в Крумово и цивилни състезатели участваха в състезанието, чийто домакин за първи път беше Военният университет.

„Направихте успешно и честно състезание. За нас то беше първо като домакини, но уверявам ви, няма да е последно“, каза бриг. ген. Маламов.

„Т-Клас е нов практико-приложен стрелкови спорт със снайперови оръжия и е част от Държавния военен шампионат от миналата година. Ние сме домакини за първи път, направихме състезание, което не е в пълния му мащаб, но с идеята да минем всички стъпки по организацията. Мачът, който разиграхме тук, беше от Support and Backup Weapons – помощна дисциплина за стрелба само с полуавтоматични леки карабини и полуавтоматични пистолети“, обясни един от организаторите на състезанието подп. д-р Милко Стефанов.

„Създадохме спорта заедно с Българската армия и той стартира със снайперови оръжия, но по молба на Сухопътните войски въведохме и дисциплината, която наблюдавахме тук. Радвам се, че Военният университет организира шампионата, защото така бъдещите офицери имаха възможност да се запознаят с нашите цивилни състезатели, които притежават едни от най-съвършените и модерните оръжия в света. Видяха как те боравят с оръжието и като цяло нивото на новите оръжия“, коментира Иван Бързилов, председател на българската Т-Клас федерация и на международната Т-Клас конфедерация. Той е категоричен, че полигонът на Националния военен университет има огромен капацитет и може да посрещне сериозен брой състезатели.

„Аз никога не съм доволен от представянето си, още повече, че мечтата ми е да стана шампион на България, после да победя и в Международно състезание“, признава курсант старшина Никола Мерджанов, който е пета година курсант в НВУ, секунди след като е приключил участието си в една от сцените. За старшина Мерджанов това е пето състезание в Т-Клас и след всички години, в които той стреля и се състезава, е разбрал, че този спорт е по-различен от останалите стрелкови дисциплини, защото съдържа в себе си и тактически елемент, което е важно за бойната подготовка на всички в Българската армия. „Бях много малък, когато започнах да се впечатлявам от оръжията. Сигурно, защото баща ми стреля, а и холивудските екшъни си казаха думата. Като всяко малко момче те ме приковаваха със сцените си и с героите си и така започна всичко за мен“, споделя старшина Мерджанов.

Осем курсанти – четири момчета и четири момичета стреляха за отбора на Военния университет, като момичетата минаха по трасето в тренировъчния ден. Курсант старшина Никола Мерджанов, курсант сержант Цветослав Димитров, курсант сержант Светослав Мечев и курсант младши сержант Васил Спасов бяха четиримата състезатели, които защитаваха честта на университета.