Образование

На 97% е изпълнена държавната поръчка на ВТУ

Повече от успешна е кандидатстудентската кампания 2017 година за ВТУ. Държавната поръчка е изпълнена на 97%, а за първи път в редовно обучение тя е по-висока, отколкото в задочно. Обяснението за това е, че ВТУ залага на специалности, които са приоритетно важни за държавата, но интересът към тях не е толкова силен. Ето защо от ръководството предлагат освобождаване от първа семестриална такса в 22 специалности, редовно обучение, именно в приоритетните направления.

Увеличава се интересът към платеното обучение, посочиха още от ВТУ. Тази година са записани 453 студенти срещу заплащане. Една част от тях имат диплома за висше образование и искат второ такова. Други имат финансовата възможност и се обучават.

На 4 декември предстои да се даде старт на акцията „Рано рани”. С нея се запазват места в една любима специалност или записване, ако кандидатите отговарят на условията. Местата се пазят до средата на юни 2018 г. По акция „Рано рани” ще се предложат около 40% от прогнозираните места по държавна поръчка. За първи път в акцията се включват и специалностите право и изящни изкуства. Една нова специалност е информационното брокерство и дигитални медии.

 

Кремена Крумова – Попова