Денят

На Хелоуин в библиотеката

На „Хепи Хелоуин” кани децата филиал „Славейче” към РНБ „П.Р.Славейков” на ул. „Симеон Велики” във Велико Търново. Днес, от 17.00 часа те ще могат да се забавляват с хелоуински костюми и ще организират ревю с тях, ще изработят фенери от тикви и ще отговарят на логически задачи. За най-бързите ще има награди – книги. Предвиден е и празничен грим за децата.

Древните келти посрещали своята Нова година Сауин в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите жреци, устройвали гадания.

Подобен на този е древният езически ритуал на кукерството, където присъстват същите атрибути – маски с рога и зловещо изражение, животински кожи като целта е гонене на злото.

Християните вярват, че душите след смъртта и Божия съд не се връщат на земята. През 853 г. от Боговъплъщението, от Рождество Христово папа Григорий IV, в опит да замени съществуващия езически ритуал, утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици.