Култура

На финал са проучванията на епископската резиденция на Трапезица

Доц. Мирко Робов е потомствен археолог, по разкопки е вече близо шест десетилетия. За активните години на столичната археология си спомня – имало е толкова много работа, че понякога идвала в повече. „Започвахме от първи март и ни разрешаваха да приключим, чак когато завали сняг, когато работата стане невъзможна. Сега графикът е по-скоро – една година има разкопки, три години – няма”, споделя ученият. Днес, за съжаление, липсата на последваща консервация е причина новооткрити архитектурни паметници да се рушат. Този проблем с времето трябва да бъде преодолян, категоричен е археологът.

Столичната археология не само в Търново, но в Плиска и Преслав е възможна, тогава когато държавата е има разбирането и отношението към това, смята доц. Робов. „Парите винаги са били по нейните сили, независимо дали се намира в някаква криза, или в подем”, подчертава доцентът. Той припомни, че движение „Съхрани българското” финансираше проучването на втората важна столична крепост – Трапезица от 2006 г. „За съжаление, в годините този ритъм силно се наруши”, допълва проучвателят.

4,8 млн. лв. инвестиция за Трапезица осигури общината, средствата по ОП „Регионално развитие” бяха за изграждане на подпорна стена, художествено осветление и туристическа инфраструктура за достъп до историческия резерват. През есента на 2016 най-голямата азербайджанска неправителствена организация „Хейдар Алиев” дари допълнително близо 2,5 млн. лв. за реставрацията и социализацията на средновековната светиня.

Проучванията на Трапезица, всъщност продължават. „Но как ще бъде тази година – не знам. Самият аз приключих един голям феодален комплекс в югоизточния сектор на Трапезица.Там бе открита една уникална за страната ни археологическа находка – костен завършек на архиерейски жезъл, най-вероятно епископски, който сочи, че по всяка вероятност, комплексът в който е открит е резиденцията на епископа на Трапезица. За още не повече от месец ще бъде приключен комплексът от неговата западна страна и да бъде предаден за последващи реставрационно-експозиционни действия. Със сигурност тя ще предизвика посетителски интерес и без всякакво съмнение е важен щрих към историческия пейзаж на Търново, тъй като секторът е видим от най-натоварения туристически маршрут – площада пред Царевец”, разказа още доц. Мирко Робов. Той припомни, че разкритата преди две години църква номер 21 все още чака да бъде експонирана. „Разкрит бе олтарът и част от наоса, но в следващите години така си и останаха нещата, как ще е тая година – не знам, ще видим”, коментира изследователят.