Образование Община

На тържество по случай Деня на народните будители бяха приветствани новите учители в областта

„В днешния дигитален свят всички говорят за новите технологии и професиите на бъдещето, но аз съм убедена че учителската професия е непреходна“ – това каза на официално тържество по случай Деня на народните будители -1 ноември инж. Розалия Личева – началник на Регионално управление на образованието във Велико Търново. Празникът бе организиран от Регионалното управление на образованието, община Велико Търново и „Сдружение за образователни инициативи 19“ и се проведе пред Художествената галерия „Борис Денев“ в старата столица. 96 са новопостъпилите учители в образователната система във Великотърновска област през настоящата учебна година. 20 от тях са в детски градини, а 76 в училища, центрове за специална образователна подкрепа и центрове за подкрепа на приобщаващото образование.

Официално събитие уважи кметът инж. Даниел Панов. Той поздрави младите педагози по случай празника с думите: „Велико Търново е свързано  не само с Търновската книжовна школа, но и с десетките будители, тръгнали тук от Велико Търново. Няма как да не спомена Софроний Врачански, Паисий Хилендарски,  „Дядо“ Славейков и още много други.  Вие, скъпи млади учители, днес тръгвате по този път, който те са ви начертали – пътя на будителите“.  Инж. Панов  връчи и специални призове  на учители в категориите „Най-млад учител в детска градина“,“ Учител, пътуващ най-дълго до работното си място“, „Учител, преподаващ на най-много ученици“ и „ Учител, преподаващ по най-много предмети“.

За смелостта да назначават учители без педагогически стаж, специална грамота от началника на  Регионално управление на образованието  получиха директорите на Начално училище „Цани Гинчев“- гр. Лясковец, СУ “Вичо Грънчаров“- гр. Горна Оряховица, Професионална гимназия по аграрни технологии “Ц. Церковски“- гр. Павликени и ДГ“ Здравец“- гр. Велико Търново. На всеки от 96-те новопостъпили училищни преподаватели беше връчено празнично послание по случай 1 ноември и факсимилно издание на  „История  славянобългарска“.

Петя Събева -директор на Департамента за продължаващо образование към Великотърновски университет, разказа за живота и делото на Паисий Хилендарски и за приноса му за националното пробуждане. Преподавателят по „История и цивилизация“ в ОУ “Бачо Киро“ във Велико Търново Илиян Илиев приветства своите нови колеги, като цитира думите на Васил Друмев: „Настанали са такива времена, щото всеки, който  желае доброто на отечеството, трябва да се залови за по-скормна деятелност и тихо без голям шум  да работи за общото добро“.

За доброто настроение на събитието се погрижиха децата от вокална група „Пеещи камбанки“, второкласничката Виктория Димитрова от СУ “ Емилиян Станев“, която изпълни стихотворението    „Химн на народните будители“ от Добри Христов и младият изпълнител от студио „Румина“ Цанко Стефанов.

Събитието уважиха още зам.- областният управител Петя Райкова и  Пенка Игнатова- директор на Дирекция “Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново.

Пламена Димова