Община Общински съвет

На тържествена сесия удостоиха четирима със званието „Почетен гражданин“ и двама с наградата „Велико Търново“

Четирима бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на Велико Търново“ на тържествена сесия в МДТ на Великотърновския общински съвет по повод празника на старата столица – 22 март. Това са ректорът на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов, актьорът Любомир Бъчваров, хирургът д-р Иван Толеков и поетът Марин Бодаков. Последните двама стават почетни граждани посмъртно.

За постижения в научната сфера, успешно управление на висшето училище и утвърждаването му сред водещите университети у нас, както и за  принос в обществения живот на старата столица Инициативен комитет предложи за почетен гражданин проф. д-р Христо Бонджолов, чийто ректорски мандат изтича през май. След официалното получаване на отличието той сподели: „ През последните шест месеца станах два пъти почетен гражданин. Веднъж в моя роден край, където съм отраснал и втория, където съм работил. Благодаря на всички!“.

По повод 80-годишнината на актьора Любен Бъчваров също инициативен комитет от 25 общественици, хора на науката и изкуството издигна кандидатурата му за почетен гражданин на Велико Търново. Предложението си те подкрепят с приноса на актьора в киното и театъра, както и свършеното от него като директор на МДТ „Константин Кисимов“. След удостояване със званието на тържествената сесия Любомир Бъчваров благодари така: „Много се вълнувам, защото винаги съм бил и ще си остана докрай великотърновец. Да си великотърновец е призвание! Нашата обич е взаимна. Бъдете живи, здрави и благословени!

Известният поет Марин Бодаков получи званието  посмъртно. За него той бе номиниран от представители на литературните среди, неправителствени организации, културни и образователни институции в старата столица. Бил е доцент по журналистика, има издадени девет книги с поезия, както и изследвания с литературно-исторически данни за стари търновски автори.

Хирургът д-р Иван Толеков бе сред лекарите в областната болница, утвърдили с професионализма си нейния авторитет. На лечебното заведение и на многобройните си пациенти той отдава 30 години от живота си, затова получава и посмъртно званието „Почетен гражданин на Велико Търново“, за което бе предложен от РК на БЛС и стотици граждани. За признанието благодариха близките на д-р Иван Толеков и на Марин Бодаков.

Носителят на наградата „Велико Търново“ за 2023 година Румяна Начева – директор на Международния конкурс за млади изпълнители „Сребърна „Янтра“, бе номинирана от дамския Зонта клуб. „За мен е чест да получа наградата! Нося името на моя град навсякъде, където представям млади изпълнители по света.  Посвещавам я на всички млади таланти, на семейството си и на моя съпруг“, каза развълнувана при получаването й Румяна Начева.

Наградата „Велико Търново“ Георги Стефанов  взе  за приноса си в утвърждаване авторитета на местната законодателна власт като председател, заместник-председател на Великотърновския общински съвет, съветник и дългогодишен председател на Общинския комитет „Васил Левски“ в старата столица. „Приемам я като признание за труда на всички общински съветници, който често остава извън прожекторите на общественото внимание. Радвам се, че Общинският комитет „Васил Левски“ се утвърди като истинска школа за родолюбие на младите“, каза при получаването й Георги Стефанов.

Отличията на удостоените и на техни близки връчи кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов. Гости на тържествената сесия бяха  посланиците на Албания, Аржентина, Пакестан, Словения, Хърватия и Южна Корея, областният управител инж. Георги Гугучков, началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, началникът на Регионалния инспекторат по образование инж. Розалия Личева и др.

Поздравителни адреси домакините получиха по повод празника на Велико Търново от министър-председателя Гълъб Донев, кметове на общини и институции. С изпълнение химна на България, Европа и Велико Търново участниците и гостите на тържествената сесия зарадваха талантите от детска вокална група „Пеещи камбанки“ към Младежкия дом с художествен ръководител Владимир Габров.