Образование

На социално предприемачество в Хърватска се обучиха петима търновски абитуриенти

Четирима ученици от СУ „Вела Благоева” и една ученичка от СУ „Емилиян Станев” участваха в образователен младежки обмен в Република Хърватска по програмата Еразъм+. Обменът беше осъществен в партньорство с Европейски информационен център във Велико Търново в периода от 24 февруари  до 5 март 2018 година.

Лъчезар Лазаров, Теодора Цоцова, Кристина Каляка, Елица Йорданова и Йоанна Йорданова се обучаваха в град Славонски брод.

Участвали са и младежи от Испания, Португалия, Черна Гора, Турция и Гърция.

Главна тема в обучението бе предприемачеството, свързано с повишаване уменията на младите хора да поемат инициатива и да намират възможности за работа, в съответствие с жизнените и професионалните си цели.

Участниците усвоиха ценни предприемачески умения в много интересни симулации, ролеви игри и презентации. Лъчезар, Теодора, Кристина, Елица и Йонна, заедно с училищния психолог Лилия Цанкова представиха България с песента на Михаела Филива „Приливи и отливи“, авторски филм за Велико Търново и образователна игра за родината ни. Интернационалната група бе насърчена да се включи в обучение на народни танци от талантливите млади старостоличани.

Основният акцент в обмена бе поставен върху социалното предприемачество като съчетание и баланс между дейности, които носят приходи за инвеститора, но същевременно целят и разрешаването на важни социални и обществени проблеми.

СУ „Вела Благоева“ ще партнира с Европейски информационен център и по други национални и международни инициативи, които да допринасят за обучението на учениците.