Денят Любопитно

На Националния празник Церова кория освети свое знаме и герб

С молебен, полагане на венци и цветя на признателност към подвига на героите, дали живота си за свободата на България, започна празничната програма в село Церова кория. На Националния празник жителите и гостите присъстваха на уникално събитие от живота на селото – освещаване на знаме и герб на Церова кория.  Идейният замисъл е на Христо Кунчев – кмет на Церова кория, художественото изпълнение  на  Милена Димова – магистър-иконограф, а компютърната графика на Цветелина Дянкова. Потомците на старопрестолнината възродиха  славното минало, носител на традиции, ентусиазма на настоящето и вярата в бъдещето. Всичко това е кодирано в герба на селото – стилизирано листо от церово дърво, в което са преплетени символи от историята, настоящето и бъдещето. В основата са застъпени мечове – символи на борбеност, войнско достойнство и чест; че сме част от крепостите на старопрестолния Търновград е изобразено с царствена тризъба крепостна стена във формата на зидова корона. Символ на естественото географско положение, като природно защитена твърдина, разположена в полите на предбалкана, са хребетите на Стара планина. Гроздовият плод в пурпурно-виолетов цвят е препратка към един от основните поминъци в древността и наши дни, както и с цвета на знамето на Община Велико Търново. На върха са сплетени житни стъбла – символ на плодородие, сплотеност и изобилие. Имената на селото – Радомир /едно от най-популярните наименования, означаващо радост и мир/ и сегашното име на селото – Церова кория, са разположени в кръгла форма – формата на безкрая и вечността. Най-важните символи са очертани в златисто – цвета на светлината, мъдростта и величието. Знамето има правоъгълна форма в зелен цвят – това е цвета на майката-природа, на копнежа за свобода, робска непримиримост, на живот, младост и развитие; духовно, културно израстване и на хармонията. Факте е, че знамената на появилите се в България хайдушки чети също са в зелен цвят.

Знамето е светиня, която ние ще предаваме на поколенията, като приемник  и символ на славна история, достойни дела и постижения.

Програмата продължи с беседа, изнесена от гл ас. д-р на историческите науки Павлин Чаушев,  литературно-музикална композиция „На теб, Българийо!” с участието на Иван Лазаров, Клуб за художествено слово „Родна лира”, Христина Лазарова и тържествено изнасяне на новата придобивка – Знамето на селото!