Култура Любопитно

Черга на народите изтъка в Истанбул великотърновската тъкачка Миглена Чаталова

Заедно с нея на великотърновския стан вплитаха конци над 30 души, участници в престижен Фолклорен фестивал в квартала Буюкчекмедже. Чергата е дълга около 70 сантиметра и втъкава различни цветове. Три от тях символизират българското знаме – бяло, зелено и червено.

Идеята за т.нар. международна черга дойде от половинката ми Валери Йотов. Предложихме го на организаторите и те приеха. Много хора, занаятчии, участници във фестивала се включиха в реализирането й. Започва с българското знаме и завършва с фигура, символизираща слънцето, изтъкана от мен. Както мостовете ни свързват, така и слънцето ни свързва всички. То свети за всички нас. Смятах, че ще е много лесно тъкането, но не им беше лесно на пожелалите да се включат. Вълнуващо беше много. В чергата оставихме нашия код, част от нашата енергия”, разказва Миглена.

Самият кмет на Буюкчекмедже също се включва в тъкането на чергата на народите. Оказва се, че не му е било за първи път, защото умело боравил със совалката. Сътвореното остава за спомен на организаторите, казва тъкачката от Самоводската чаршия във Велико Търново.

Поканата за участие в юбилейното XX-то издание на Фолклорния фестивал идва от миналата година, благодарение на Илвие Халилова от Русе, която Меги не познава лично. Тя е следила публикациите с изработките й  в социалните мрежи и се впечатлява. Всъщност, тя е връзката с организаторите на фестивала от кметството в Буюкчекмедже и организира целия престой на българската група. А тя включва само петима занаятчии – Меги, единствена тъкачка от страната и още четирима представители на ръчното творчество от Горна Оряховица, Варна и двама от Русе. В престижния форум участват близо 1000 души от 71 държави.

Фестивалът в Буюкчекмедже ми беше подарък от живота и следствие от упоритата ми работа. Не съм го търсила, поканиха ме. Както се казва падна ми от небето. Благодарна съм за дните и емоциите. Благодаря за хората,с които се срещнах. Не съм си и помисляла, че толкова различни хора може така да се сработим. Беше прекрасно, забавно и зареждащо”, допълва майсторката на чергите.

  

Тя тъче от 28 години. Прави това, каквото й подсказва емоционалното състояние. В последно време работи по два големи проекта. Изтъкаване на 7 черги, измайсторени с много любов и втъкали в себе си лично желание – да осъществи дълго и емоционално пътуване. И вторият е –  21 черги за Надеждата. Пълно със символика – и в цифрата, и в името му.

Защото ми се случиха неприятни неща и ми хрумна, че майка ми се казваше Надежда и затова е много силно начинанието за мен. На 19-та черга съм. Във всички закодирвам Надеждата. Защото всичко тръгва от живота. Започва с любовта, когато тя си тръгне остава пустотата, но някъде там остава и Надеждата, а тя бавно лекува раните ни, но винаги я има. И след като тя разцъфне и я видиш, следва вярата, идва и любовта”, пояснява Меги.

Има и друг проект – подготвя книга със снимки на нейните черги и стихове, специално писани за съответното ръкоделие от нейна почитателка във Фейсбук.

Хората усещат какво съм втъкала в чергата, защото самотно тъкане е магия. Окултни занаяти, дадени от Бога са тъкането и грънчарството. Богомилите са били изкусни тъкачи. Нишките на живота се подреждат чрез стана. Затова и аз винаги мисля и наричам за хубави неща, докато тъка”, усмихва се изкусната майсторка на чергите от Самоводската чаршия Миглена Чаталова.

снимки – личен архив Миглена Чаталова

Кремена Крумова – Попова