Любопитно Образование

На музикално пътешествие през времето кани Даскалът по музика

Образователният  концерт „Забавна история на музиката“ ще бъде реализиран за първи път във Велико Търново, благодарение на преподавателя Добрин Пелтеков, учител по музика в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ , известен в интернет пространството още като Даскалът по музика. Тази интерактивна разходка през еволюцията на инструментите и различните стилове е предназначена за всички ученици на Велико Търново, както и за техните родители , които ще се върнат в древни времена с ритмите и перкусиите на древна Африка и ще отскочат до далечна Азия, където са се появили  струнните инструменти, за да стигнат до съвременните музикални стилове: самба, блус, рок, фънк и др.

Лектори на мероприятието  ще бъдат Петър Йорданов- Бъни от формация   „Оратница“ и Петър Георгиев, по-известен като Пешо-китарата, направил множество образователни уроци за сайта „Уча се“и пътувал много по света.

Концертът ще започне  с първобитно-общинния строй и появата на ударните инструменти , преминавайки към духовите и струнни инструменти и ще завърши с изпълнение на ученическата група “ Хаштаг“. Благодарение на Община Велико Търново образователните уроци са включени и в културния календар на общината.

Освен организатор на концерти, Добрин Пелтеков е и създател на ученическата банда “ Хаштаг“  и Училищна музикална  телевизия с екип от ученици – режисьори, журналисти, сценаристи, преводачи и водещи, където техни гости са били много популярни български музикални изпълнители. Според преподавателя благодарение на музикалната телевизия, учениците се учат на много музикални и дигитални компетентности , а относно предстоящите срещи, Пелтеков иска в бъдеще да се срещат с повече  ъндърграунд музиканти и с такива, работещи в по-голямата част от времето си  в чужбина. Не крие, че група „Хаштаг“ подготвят авторско парче, което предстои да излезе в края на март месец.

Концертът  „Забавна история на музиката“  ще се състои на 6 март, петък в читалище“Искра“  – Велико Търново от  18.00 ч. Входът е свободен.

Пламена Димова