Любопитно Образование

На Ксилифор вече има „хотели“ за диви пчели

Еко лагер на тема „Нашето бъдеще красиво, устойчиво, заедно : училищата и новият европейски Баухаус“ се проведе от 7-ми до 9-ти септември в Арбанаси. Това е наградата, която спечелиха седем училища от Плевен, Добрич, Шумен, Хаджидимово, Петрич и Велико Търново в национален ученически конкурс, организиран от Центъра за развитие на човешките ресурси /ЦРЧР/ и Европа Директно – Дупница.

В първия ден от лагера ученическите екипи представиха проектите, с които са участвали в конкурса. През втория ден, участниците в лагера засадиха в парк Ксилифор седем дръвчета – два смърча, две липи, индийски люляк, лилидендрон и хималайски бор и със съдействието на ТД „Трапезица 1902“ поставиха пет „хотела“ за диви пчели. „Хотелите“ бяха дарени от учебната компания на ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ – Boyar Dreams.

В дните на лагера младите хора участваха в арт ателиета и еко работилници – за изработване на хартиени цветя и за проект на украса на врати на училищни кабинети. Мирела Калоянова, Христина Георгиева, Мариан Методиев и Любомир Петков, под ръководството на Владимира Тончева – учител по професионална подготовка в направление „Туризъм“, представиха еко проектите на учебната компания на ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, Велико Търново. Те са ученици от XIа клас, специалност „Администратор в хотелиерството“. „Посланик на Земята“, „Град за дивите пчели“, „Да върнем магията на старите чешми“ – и трите проекта впечатлиха участниците в лагера.