Любопитно

На днешния ден умира един от славните търновски офицери

На 16 август 1959 г., в столицата София, този свят напуска един от прославените български офицери ген.-лейт. Константин Соларов. Той се ражда в старата столица, три години след Освобождението и три преди Съединението. На 16 г. завършва старопрестолната мъжка гимназия, на 20 г. вече подпоручик, дипломиран в Царското военно училище. Завършва и престижната военна академия в Торино. Командва войски във войните за национално обединение. През Балканската служи в щабовете на VI-та пехотна дивизия и на V-та армия, впоследствие и в този на Съединените армии. След края й преподава военна история до началото на Първата световна война, когато е назначен за началник-щаб на трета и шеста пехотни бригади, а сетне и в щаба на конната дивизия.

Служи в елитната гвардия на Негово величество. В края на 1920 става първият председател на възстановената Военно историческа комисия. Една година е командир на пета пехотна дивизия, по три години е начело на 3-та и на 1-ва армия. През 1926 г. вече е генерал-майор. С навършването на 53-та годишнина, през 1934 г., търновецът е произведен в генерал -лейтенант, като на същия ден подава оставка и излиза в запаса.

Отдава се на писателска дейност и става член на Съюза на учените и писателите. Издава трудове по общо възпитание и психологически основи на войната. Негова съпруга е Злата Милетич, дъщеря на един от най-видните интелектуалци и езиковеди от първата половина на миналия век – Любомир Милетич. Братът на ген. Соларов – Стефан също е на офицерска служба в армията, като достига до чин полковник.

Четвърт век след пенсионирането, на 78-годишна възраст, генералът от пехотата Константин Соларов умира, на днешния в столицата.