Култура

На благотворителния концерт в памет на Бонка Бонева събраха 4066 лева за апаратура за онкоболни

4066 лева бяха събрани на благотворителния концерт „Търновче“ и приятели“ в Летния театър във Велико Търново. Той бе в памет на основателя му Бонка Бонева. Кутиите отвори тричленна комисия в състав: Анастасия Машова – главен експерт във Военния клуб, Стела Цветкова – служител на ТД на НАП – В. Търново и  Галя Георгиева – служител в Община Велико Търново.

„След консултации с ръководството на Комплексния онкологичен център във Велико Търново, бе взето решение със събраните средства да закупим медицинска техника -два електрокардиографа – 6 и 12-канални, от които здравното заведение се нуждае за диагностика и лечение на пациентите с онкологични заболявания и да ги дарим. Благотворителността е благороден доброволчески акт, който дава надежда на нуждаещия се! Благодарим ви за направените дарения на благотворителния концерт „Търновче“ и приятели в памет на г-жа Бонева!“, сподели Анелия Вачева – председател на Сдружение ФА „Търновче“ с хореограф Яна Пенчева.

В концерта взеха участие професионалната рожба на Бонка Бонева – ДЮТА „Търновче“ с трите си възрастови групи танцьори, както и ТК „Търновград“, също създадени от известния хореограф. На сцената се изявиха хорът и оркестърът на ДЮТА“Българче“, ПФА“Искра“ към НЧ „Искра“, към което Бонева е работила с танцови школи 20 години в началото на професионалния си път. В мащабния концерт се включиха още ФА „Люлин“, чийто хореограф – Дарина Бянова, е от първите ученици – танцьори на г-жа Бонева. Вдъхновена от своята учителка, Дарина е избрала да се реализира професионално в сферата на народното танцово изкуство. В концерта „Търновче“ и приятели“ се представи и клубът за народни танци „Цоковци“, ръководен от Нина Бояджиева, нейният брат Виктор Филипов и съпругът ѝ Цоко Бояджиев – и тримата възпитаници на ДЮТА“Търновче“ и Бонка Бонева.

Концертът завърши с емоционалното изпълнение на така наречените  „Търновче“ – ветерани. На сцената в памет на своя хореограф, танцуваха  и свириха повече от 45 мъже и жени, преминали през нейната школа. След емоционалното  общо изпълнение на „Крайдунавска сюита“ от ветерани и настоящи танцьори на ДЮТА „Търновче“ на фона на песента на Емил Димитров, всички участници в концерта отдадоха своята почит и уважение към паметта на Бонка Бонева.