Образование

Национална конференция на младите учители бе открита официално в Арбанаси

В с. Арбанаси днес официално бе открита Национална конференция на младите учители „Предизвикателствата пред образованието и младите педагози в ХХІ век“, организирана от Регионално управление на образованието – Велико Търново и „Сдружение за образователни инициативи 19“ при ОУ „Бачо Киро“ – Велико Търново. Събитието се изпълнява по НП „Мотивирани учители и квалификация“ на образователното министерство с обучение на тема: „Училището – място за социализиране на учениците в условията на информационното общество“ и в сътрудничество със ВТУ  „Св. Св. Кирил и Методий“.

Това е 7-ми поред традиционен форум. В него  участват 60 представители на училища от цялата страна – учители в предучилищно образование, начален, прогимназиален и гимназиален етап. Целите на  форума са: да бъдат  обсъдени  предизвикателствата, пред които се изправят младите педагози  при постъпване на работа, а и след това; всеки от тях да сподели своите  добри практики в занаята; да се  обмени опит чрез неформално общуване и да се  даде гласност на проблемите пред младите учители. По време на конференцията ще се проведат обучения от преподаватели на ВТУ и ДЕПОКПС, за които участниците ще получат 1 квалификационен кредит. Ще бъдат представени и предварително подготвените научни доклади.

„Велико Търново е един изключително гостоприемен район, защото това е едно място в което се съчетава както училищното образование, така и университетското образование, намирайки една плавна връзка от това директно от университета  да влезете в училище“ – така откри форума Полина Фетфова – началник на отдел „Квалификация и кариерно развитие“ в Министерството на образованието и науката.

На събитието присъстваха проф. Христо Бонджолов- ректор на Великотърновски университет, инж. Розалия Личева- началник на РУО- Велико Търново, Пенка Игнатова- директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Общината, Антоанета Андреева – областен координатор  на Синдиката на българските учители, доц. Петя  Събева- директор на Департамента за продължаващо образование и проф. Радослав Радев от ВТУ.

Пламена Димова