Култура

Научен форум събра учени и специалисти в Ритуалната зала на Общината

Двудневна научна конференция с международно участие на тема           „Културно-историческо наследство: опазване, представяне и дигитализация” започна днес в Ритуалната зала на Община Велико Търново. „Нейното четвърто издание обединява по-млади и по-опитни учени от различни институции и университети. Те представят разнообразна тематика. Акцент в нея е нематериалното културно наследство, което се опитваме да издирваме, дигитализираме и представяме”, коментира историкът проф.д-р Петко Петков – председател на клона на Съюза на учените в старата столица. Той припомни, че от предишните  три научни конференции в интернет-средата вече има три тома с доклади и научни съобщения. „Те много помагат при обучението на студенти и докторанти. Полезни са и за всички останали, които се интересуват от културно-историческото ни наследство”, каза още проф. Петков. Той подчерта, че с материалите от четвъртата научна конференция  на тема „Културно-историческо наследство: опазване, представяне и дигитализация” също ще бъде издаден онлай-сборник.

Художествено-документалната изложба „Мила Родино” във фоайето на Община Велико Търново откри доц. Галина Богданова от Института по математика и информатика към БАН във Велико Търново. Фотоизложбата „Фолклорът – споделено познание. Минало, настояще, бъдеще”, експонирана в Двореца на културата и спорта „Васил Левски”, представи Калоян Николов – председател на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – партньор  в реализиране на научния форум на местния клон на Съюза на учените и Института по информатика и математика към БАН във Велико Търново.

Научният форум е част от програмата на XV-тото издание на Международното туристическо изложение „Културен туризъм” – Велико Търново 2018.