Здравеопазване

С настъпването на есенно-зимния сезон тревожно-депресивните състояния се увеличават

  Центърът за психологическо консултиране и психотерапия „Логос” към ДКЦ 1 във Велико Търново навърши две години.Дейността, която развихме надхвърли очакванията ни. През този период тук практиката си проведоха над 70 студенти – бъдещи психолози, обучаващи се във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий. Те работиха със специалисти от центъра на терен в социални и специализирани заведения, участваха в провеждането на различни терапии с негови пациенти. Надяваме се взаимоотношенията ни да продължат и догодина”, коментира ръководителят му Адриан Аврамов. Той сподели, че център „Логос” работи като външна услуга с различни училища. Срещите на психолога с ученици на терен са изключително полезни за решаване на различни казуси и повишаване на т.н.емоционална интелигентност на младите хора.

В център „Логос” двама детски психолози работят с нуждаещи се подрастващи. Тук идва и един от най-известните психиатри у нас д-р Веселин Христов, който също има вече доста пациенти от региона. Семейното и фамилното консултиране и когнитивно поведенческа терапия са другите направления на центъра. Според психолога по-голямата част от семействата не функционират адекватно. Налице е т.н. имитационен модел, което рефлектира и върху децата. Все по-големи размери добива и интернет-зависимостта сред тях. Бягството от реалността и заменянето на взаимоотношения и обстоятелства с интернет-средата става опасно, особено когато подрастващите прекарват много часове с таблета или пред компютъра. „Имали сме случаи тази продължителност да е 10-12 часа, което може да доведе до психични проблеми. Затова трябда да се работи много за превенцията от интернет-зависимостта”, каза Аврамов.

Над 60 процента от пациентите в „Логос” обаче са с тревожно-депресивни състояния. С настъпването на есенно-зимния сезон те се увеличават. В центъра се работи за справяне и с паник-атаки. Намеренията на екипа са да разшири дейността си с нови специалисти и терапии. „Една от тях ще е за работа с хранителните разстройства, които все повече зачестяват”, коментира още Адриан Аврамов.

В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ от психолога Адриан Аврамов чуйте какво провокира тревожно-депресивните състояния, какви са симптомите и как да реагираме при идентифицирането им.