Култура

„Насред мегдана в Арбанаси“ очаква самодейци от цялата страна

Арбанаси ще е домакин на ІХ-я Национален фолклорен фестивал „Насред мегдана”. Организатор на форума е читалище „Иларион Драгостинов”, със съдействието на Община Велико Търново и местната кметство. Той ще се проведе на 1 и 2 юни на откритата сцена в селото.

Около 70 състава със самодейци от цялата страна са се записали за участие към този момент. Те ще представят автентичен и обработен фолклор.

Фестивалът „Насред мегдана в Арбанаси” има конкурсен характер по вид изпълнение. За автентичен фолклор участниците ще се състезават в една категория. За обработен фолклор по избор в две форми – певческо и танцово изкуство в три възрастови групи: деца – до 13 години, младежи – от 13 до 20 години и възрастни – над 20 години.

Наградените от конкурса ще получат грамоти и парични награди. Ще бъдат връчени още и специален приз на Патрона на фестивала, на кмета на Община Велико Търново, на читалището в Арбанаси, за камерно танцово изпълнение, две поощрителни награди, специална награда на жури и публика и отличие за институция с най-голям брой формации, участващи във фестивала.

Кремена Крумова – Попова