Култура

Народният хор на ДЮФА „Българче“ с първа награда

На 26 април  народен хор „Българче“  спечели първа награда в предаването на БНР „Рано в неделя“ с песента „Оздолу иду шарени колца“, обр.Стефан Кънев.
Диригентът  Галина Иванова  разказа, че изпълнението е на децата от големия и сдреден хор. Демо записа се изпраща до редакцията на предаването. Класацията се извършва по номера- не се обявяват, когато се пускат в конкурса песните, като в последствие слушателите на радиото определят коя песен им е харесала най-много. Те  имат възможност да оценят изпълненията от 1-ви до 3-ти номер. Оказва се ,че песента на хор „Българче“ е спечелила почти 90% от гласовете
„Бях приятно изненадана от обажданетпо на странджанската певица Калинка Сгурова, която ми съобщи, че сме спечелили тази награда. Тя беше много радостна и щастлива от факта, защото песента е обработка на нейния съпруг Стефан Кънев“- споделя за емоцията Галина Иванова.
Срещата им с изпълнителката на

Даровитата странджанска певица Калинка Сгурова е родена  на 25 септември 1945 г. в село Дебелт, Бургаско. За голямата сцена я открива странджанският народен певец сава Попсавов. Професионалният си път на певица започва в хора на ансамбъл „Пирин“ – Благоевград. От 1973 година е солистка на Ансамбъла за народни песни на Българското радио, известен по късно като „Мистерията на българските гласове“. Записва над 300 песни от Странджа за БНР и Балкантон, издава няколко дългосвирещи плочи и дискове, снима филми в БНТ

Припомняме, че през 2019 народен хор “ Блгарче “ спечели:Четири първи награди в 11 ти национален конкурс „Песенна дъга над Кутев“ гр.Котел;Първа и втора награда за участието им  в конкурсната програма „Заблеяло агънце“ на събора на овцевъдите;  Първа награда за най-малките певици ,първа награда и наградата на кмета на вокалната група  на  участие в конкурса „Авлига пее“ с.Обединение .

Пламена Димова