Поминък

Наредба №5 за биопроизводителите ще се промени

Наредба №5 за прилагане на правилата на биологично производство, приета през месец септември 2018 г., ще се промени до дни, стана ясно след вчерашните протести на биопроизводители пред Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/. Към момента тече обществено обсъждане на наредбата. То ще продължи до 18 април 2019 г.

Около 300 биопроизводители протестираха. Те определиха като репресия и опит за пренареждане на пазара действията на ведомството. Искаха и оставка на земеделския министър Румен Порожанов. До преговори не се стигна.

„Диалог с биопроизводителите има и винаги е имало. Когато има нарушения и те са установени аз не мога да си затворя очите“, заяви пък министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, цитиран от МЗХГ.

В случая с „Кю сертификейшън“ има отказ от издаване на ново разрешително на контролираща фирма, която трябва да следи биопроизводителите. „Ние не сме отнемали разрешителните. Те не бяха удължени заради неточности в изискуемата документация“, категоричен бе Порожанов, цитиран от Министерството на земеделието и храните.

Той изрази мнение, че е малко странно контролираните да защитават контролиращия. Министърът поясни, че контролиращите лица са били 17 на брой, като един от тях се е отказал сам през миналата година. На петима през последните месеци са изтекли годишните разрешителни. Трима от тях са получили удължаване с 6 месеца, а на две от контролиращите лица, сред които е и „Кю сертификейшън”, е постановен отказ.

„Окончателно бяха установени 18 неотстранени несъответствия. Намерили сме основания за да не пресираме производителите и да не прекъсваме биологичния ангажимент, да представят договор до 30 април“, каза още той.  Според министър Порожанов, всеки има право да избере с кой да сключи договор, а въпросната фирма има право след шест месеца, ако е изрядна, да получи разрешение за опериране.  „Контролът, който извършваме е, за да гарантираме високо качество при биохраните“, каза още той.

Към момента България няма спрени средства за биологично производство по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Още по време на първите приеми по мярката за биологично производство през 2015 г. и 2016 г., която е с бюджет от 300 млн. лева , той е бил надхвърлен с над 50 млн. лева. „Имаше искания отново да се отворят допълни приеми. Причината за това е, че броят на биопроизводителите нарастна значително. Към момента общият им брой е около 6500, а тези които заявяват плащания са близо 4000“, каза министърът на земеделието.

Министерството на земеделието, храните и горите ще продължи да провежда политика, гарантираща високото качество на българската биологичната продукция. Всички предприети мерки са насочени към подобряване на ефективността на осъществявания контрол от контролиращите лица. Съгласно изискванията на европейското и национално законодателство контролът в областта на биологичното производство в България е делегиран на контролиращи лица от Компетентния орган – МЗХГ.