Образование

Напрежение в навечерието на изборите за Студентски съвет на ВТУ

„Задаваме въпроси , но не получаваме отговори”, споделят в навечерието на изборите за нов Студентски съвет възпитаници на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, които пожелаха да запазят анонимност, на този етап. Неотдавна, повече от 1200 души положиха подписите си под искането за конституиране на нов съвет, позовавайки се на правилниците в университета.  С „контраподписка” отговориха представителите на действащата организация, но у техните опоненти тя очевидно остави усещане за  „ПР акция,  целяща да спре устрема на набралото сила студентско недоволство”. Според тях, участниците в „контраподписката бяха грозно употребени  без инициативата да получи реално продължение”.

Основна критика младежите отправят към дългогодишния лидер на съвета – Петър Петров. Според колегите му, той е злоупотребил с  мандата си, превишавайки го двукратно. Позовават се на чл.14 от единствения публикуван правилник. По непотвърдена информация, действията на Петров легитимира нов правилник, съставен и приет тайно и еднолично, чрез докладна записка от представител на бившето ръководство на университета.  В момента, ако има такъв документ, то той е недостъпен за студентската общност, а до изборите има по-малко от седмица. „Можем да се попитаме дали пък случайно в новия правилник не е премахнато и условието студентите да бъдат адекватно информирани относно свикванията на Общото събрание”, коментират възпитаниците на ВУЗ-а.

В следствие на парадоксите, студентите споделят остра тревога, че Петров сега е шеф на Студентската избирателна комисия  и заема ръководен пост в Управителния съвет на „Студентски столове и общежития“. Те се притесняват, че това му дава власт над самите избори. В същото време, почти не се говори за наследника му – Иван Маринов, който е действащият председател на съвета. В разгара на взаимните престрелки между студентите в края на миналата година, назначението му бе оспорено от тези, които отново се уповаха на публикувания от ВТУ официален правилник.. Кога и как са се провели избори за нов председател – никой не разбра. Маринов и Петров са заедно в публичните си изяви, това навежда опонентите им към подозрение, че настоящият председател е консултиран в своите управленски решения от бившия. Студентите се възмущават остро и от снимки в социалните мрежи, на които „знаковите фигури” на съвета развяват знамената на политическа партия, свързвана с ръководните процеси в университета, в продължение на години.

Датата и сроковете за предстоящите избори бяха публично оповестени, в края на изминалата седмица. В академичните среди, това изглежда като „малка стъпка в правилната посока”. Макар да е така по регламент, фактът е прецедент в последните години. „Предстои да разберем дали този ход е бил само фойерверк или наистина има надежда нормалността в Съвета да бъде възстановена”, коментират младежите.