Здравеопазване

Направиха първата копка на новия болничен корпус

Кметът на общината Даниел Панов, д-р Стефан Филев – директор на областната болница д-р „Стефан Черкезов” във Велико Търново и свещеноиконом Славчо Иванов направиха днес първата копка на новия корпус на лечебното заведение в двора му. Той ще е на стойност 4 410 000 лева с ДДС. Събитието бе част от тържественото отбелязване на 150-годишнината на болницата, която е първата у нас, построена преди Освобождението със средства от дарители. Гост на тържеството бе и заместник-министърът на здравеопазването Светла Йорданова, която прочете поздравителен адрес от името на здравния министър.

Новият корпус ще е седеметажен със сутерен. Той ще обедини двете бази на областната лечебница. В него ще бъдат настанени инфекциозното отделение с 22 легла, неврологичното отделение, като стаите са с по две и три легла, както и интензивен сектор с десет легла, ортопедия и травматология също с 22 легла – съответно на първи, втори и трети етаж. На следващия ще е акушеро-гинекологичното отделение – родилен сектор, с 12 легла. Предвидени са още две предродилни зали с по две легла и две родилни зали. Сектор гинекология ще е на петия етаж. Над него ще е ситуирано неонатологичното отделение. То ще има интензивен сектор със седем кувьоза, стая за специални грижи с пет легла и изолатор с четири легла. Ще бъдат оборудвани още стая за кърмене със собствен санитарен възел, както и стая за изписване на новородените. На последния – седми етаж, ще има операционен блок с четири операционни зали – две гинекологични и две ортопедични. Ще бъде изградена връзка със съществуващия операционен блок, така че да се получи цял операционен блок с общо девет зали.

След извършване на необходимите процедури, през пролетта ще започне и реалното изграждане на новия корпус. С обединяването на двете бази ще се спестяват около 400 хиляди лева годишно.

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone