Здравеопазване

Намалява заболеваемостта от туберкулоза в региона

  48 са новоткритите случаи с туберкулоза през миналата година, сподели днес пред журналисти в Регионалната здравна инспекция д-р Стела Денчева – управител на белодробната болница „Д-р Трейман” във Велико Търново. Повод за срещата е Световният ден за борба със заболяването – 24 март. От началото на 2018-а до сега новите регистрирани болни с тази диагноза са 14. Най-много – шестима, те са били през януари, сочи статистиката.

Заболеваемостта от туберкулоза в региона е 19 на 100 хиляди души население, което е под равнището за страната. България е с по-ниска заболеваемост от съседни страни – Румъния, Украйна и Молдова, коментира д-р Денчева. Тя подчерта, че през последните десет години в област Велико Търново има тенденция за намаляване на заболеваемостта, което е резултат от редица профилактични мероприятия. През миналата година в региона няма регистриран случай на дете с туберкулоза. Боледуват предимно хора на 50 и повече години.

Повече от 100 души са потърсили специализирано мнение през Седмицата на отворени врати в белодробната болница „Д-р Трейман” във Велико Търново. Тя се провежда в периода от 19 до 23 март и цели установяване на риска от заболеваемост с туберкулоза. В момента се правят изследвания и на обитателите на затворническото общежитие, сподели управителят на лечебното заведение д-р Стела Денчева. Тя обясни, че уязвими продължават да са ромските общности, поради по-голямата концентрация на живеещи заедно. Това провокира по-лесно заразяване с бацила при откриване на случай с туберкулоза в такова семейство.