Здравеопазване

Намаляване на заразните и паразитните болести в областта отчита РЗИ

Случай на вирусен хепатит С е регистриран през миналата седмица в Свищов, сочи справката на Регионалната здравна инспекция за заразните и паразитните заболявания.

Хепатит С е сериозна вирусна инфекция, причинявана от вируса на хепатит С. Това е едно от най-сериозните заболявания на черния дроб, като около 170 милиона души в света са хронично инфектирани, а повече от 350 хиляди умират годишно от заболявания, вследствие на хепатит С. Въпреки че заболяването е разпространено по целия свят, се счита че има региони, където е по-често срещано, като например в Африка, Латинска Америка, Централна и Североизточна Азия. Както и хепатит В, хепатит С също често е наричан „тихия убиец”, тъй като хората могат години наред да живеят със заболяването, без да знаят че са инфектирани и заразни.

Първоначално хепатит С е остър, но често хронифицира. Остърият хепатит С или отшумява бързо, без да оставя трайни увреждания на черния дроб, или преминава в хроничен. Между 15 и 45% от заразените с вируса се изчистват напълно от него през острата фаза.  Хроничният хепатит С е дългосрочна инфекция на черния дроб, която се развива при 55-85% от пациентите с остър хепатит С, и може да доведе до сериозни чернодробни заболявания, включително цироза и рак на черния дроб. Хепатит С е водещата причина за чернодробни трансплантации в САЩ.

    Намаляване на заразните и паразитни болести в областта през изминалата седмица отчита още справката на Регионалната здравна инспекция.