Здравеопазване

Над 800 000 души годишно в света се самоубиват

За първи път 10 септември се отбелязва като Световен ден за превенция на самоубийствата през 2003 г. Инициативата е на Международната асоциация за превенция на самоубийствата (IASP), одобрена от Световната здравна организация. Целта на този ден е да се фокусира общественото внимание върху превенцията на самоубийствата като глобална задача.
Всяка година повече от 800 000 души отнемат живота си и много повече от тях правят опит за самоубийство. Зад тази статистика се намират историите на тези, които по много различни причини поставят под въпрос стойността на собствения си живот.
Самоубийството (използва се и терминът „суицид”) е сред десетте водещи причини за смърт. Опитът за самоубийство е резултат от психична криза и може да завърши със смърт.
Доказано е, че в почти всички случаи хората, предприели подобни действия, по един или друг начин дават сигнали към околните за своето състояние, споменавайки за “желание да се умре”, “чувство на безполезност” и т.н. Всички тези призиви за помощ не бива да се игнорират. Не случайно мотото на Международната асоциация за превенция на самоубийствата е “Една минута може да промени един живот“. То подчертава, че ако хората наоколо забележат навреме тези сигнали, ако отделят малко от времето си за конкретната личност, предложат емоционална подкрепа, изслушат притесненията, без да дават съвети или решения, акцентират на позитивните емоции и насочат страдащия към психиатър за незабавно лечение, в повечето случаи това може да спаси живота му.

Истини и заблуди, свързани със самоубийството

Като всяко трагично събитие, което силно травмира и плаши хората,