Денят

Над 600 доброволци охраняват водоемите

600 са доброволците на Централната рибоопазваща организация /ЦРОО/ в цялата страна. Това съобщи за Общинското радио Марио Антонов, зам.-председател на структурата. Един от най-добре работещите клонове по опазване водоемите от бракониери е този на язовир „Ал. Стамболийски”, създаден в края на 2016 година. До момента доброволците са извадили от водите му около 20 километра рибарски мрежи и са извършили 4 зарибявания.

По-трудно работи клонът, опазващ язовир „Йовковци”, създаден в началото на тази година. Причината е, че голяма част от водоема е санитарно-охраняема зона и не се допускат членовете на рибоопазващата организация да влизат с лодки и да следят за бракониери.

„Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури не си върши както трябва работата, затова се налага ние сами да си опазваме язовирите от нарушители. Действаме изцяло на доброволни начала с доброволни средства. Не е нормално от вашите два язовира да се вадят по 100 кг бяла риба за денонощие”, обобщава нетърпимата ситуацията с бракониерите Антонов.

От ЦРОО са внесли предложение за промяна в Закона за рибарство и аквакултури да се криминализира мрежарския риболов, да има ефективни присъди. Има заловени бракониери на местопрестъплението, с издадени няколко акта, а те са на свобода. Не може да им се конфискува нищо, освен мрежите, тъй като нямат на тяхно име никакво имущество.

Именно заради това, че промяната в Закона се бави, на 28 февруари в Монтана, пред Районна прокуратура се организира протест. Там, бракониер залавян 10 пъти за година, продължава да лови с мрежи. Срещу него се водят няколко досъдебни производства, по които от месеци няма движение, казват от ЦРОО. Недоволството очаква да събере доброволци на организацията, риболовци и ловци от цяла България.

Кремена Крумова – Попова