Икономика

Над 6 500 души подадоха годишните си данъчни декларации в НАП В. Търново

Над 6 500 души са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите, съобщиха от Национална агенция за приходите във В. Търново. Крайната дата за подаването на декларации за доходите на физически лица е 30 април, а срокът на деклариране за юридическите лица и едноличните търговци беше удължен до края на юни 2020 г, напомнят от приходната агенция.

1 644 граждани са имали възможност да ползват 5% отстъпка, като са подали формуляра си по електронен път и са платили данъка върху доходите до края на март. 75 % от всички декларации за доходите са подадени по електронен път – с персонален идентификационен код (ПИК) – 3452 души или с електронен подпис (КЕП) – 1389 души, сочат обобщени данни на приходната агенция във В. Търново.

32 200 граждани от областта вече имат персонален код от НАП, като могат да го използват за 35 електронни услуги, предоставяни от приходната администрация. Издаването на нов ПИК се извършва само в НАП в рамките на няколко минути. От съображения за сигурност, той се дава лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.

Вече издаден, но забравен или изгубен персонален код може да бъде сменен с обаждане на информационния телефон на НАП 0700 18 700.

Националната агенция за приходите призовава отново своите клиентите при възможност да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на https://inetdec.nra.bg/ с персонален идентификационен код или електронен подпис. Структурите на НАП продължават да работят и да обслужват клиенти при допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията.

Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП: https://nap.bg/page?id=762 .

Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон: 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни, на цена според тарифите на съответния оператор.