Политика

Над 40 000 подписа в подкрепа на инициативата на „Възраждане“ „Да запазим българския лев“

Около 41 хиляди подписа  събраха доброволци на партия  „Възраждане“ от началото на старта на подписката с искане на Референдум за запазване на българския лев до 2043 година и против въвеждане на еврото. Във Великотърновска област подписите са 700, съобщи на пресконференция народният представител Станислав Стоянов. Амбицията на организаторите на инициативата е до законно определения срок – 10 април,  да бъдат подкрепени с подписите на 500 хиляди български граждани, включително и от чужбина. „Хората са много активни. Не е необходимо да ги търсим. Те сами идват при нас. Това ни кара да се чувстваме уверени, че ще съберем необходимите минимум 400 хиляди гласа предсрочно – в средата на месец март“, коментира Стоянов.

Списъкът с пунктовете  в областта е публикуван и се актуализира във Фейсбук страницата на „Възраждане“ – Велико Търново, уточни депутатът. Бланката може да се изтегли от социалната мрежа, да се попълни с данните и да се изпрати на адрес в София, бул. „Христо Ботев“ 111.

„Нашата цел е да съберем подписите. Не сме се концентрирали върху това кога да се проведе  референдумът. Добра възможност е да се насрочи с  местните избори“, каза Станислав Стоянов.

Според „Възражане“ с приемането на еврото България ще загуби целия си монетарен суверенитет и възможността сама да определя паричната си политика. Освен това приемането на еврото ще доведе до инфлация, за каквато икономиката ни не е готова, а щетите ще са основно за малкия и средния бизнес.