Култура

Над 300 млади таланти участват в конкурса „Звукът на времето“

С водосвет и музикален поздрав във Велико Търново бе открито петото издание на Международния конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето”. 300 млади таланти ще се представят днес и утре пред квалифицираното жури в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” и ДКС „Васил Левски” в старата столица. Да поддържат своята любов към музиката призова участниците в приветствието си Нелина Църова – директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” в Общината Велико Търново. Талантите и гостите поздрави и директорът на конкурса – уважаваният музикален педагог Петя Василева. Тя изрази задоволството си от рекордната посещаемост в тазгодишното издание и пожела на участниците да черпят вдъхновение и пълноценни моменти на сцената. Децата от вокално студио „Елита” отправиха своя музикален поздрав с изпълнението на песента „Велико Търново”.

 

Конкурсът се провежда под почетния патронаж на кмета на община Велико Търново инж. Даниел Панов. Конкурсната програма тази година ще бъде съпътствана от три клавирни концерта – на Ангел Николов, проф. Борислава Танева и доц. Александър Василенко. Преди официалното откриване бе открита и изложба, посветена на големия български композитор Александър Танев. Към нея бе излъчен и биографичен филм за композитора.

Младите таланти ще бъдат оценявани от жури в два състава от изявени български изпълнители и преподаватели. Програмата започна с най-малките участници в раздел струнни инструменти. В празничния неделен ден организаторите са подготвили туристическа обиколка за всички участници в петия Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето”. Конкурсът е включен в културния календар на Министерство на културата.

Ивайло Илиев