Община Спорт

Над 2200 любители и професионални състезатели пристигат за участие в „Търново ултра 2024“

Над 2200 състезатели ще участват в маратона „Търново ултра 2024“, който ще се проведе на 13 и 14 април във Велико Търново и околностите на старопрестолния град.

На 13 април на старт в 11,45 ч. пред арката в района на Пощата ще застанат колоездачите на 33 и 60 км МТБ. На 14 април в 9,00 ч. отново пред Пощата ще бъдат участниците в трейл бягането на 14, 25, 32 и 51 км.

„Състезанието става все по-разпознаваемо, все повече местни организации го определят  като важно за града. Целта ни е да популяризираме масовия спорт, все повече хора да имат желанието да спортуват. Увеличаването на тази спортна гилдия води и до увеличаване на  желанието за по-здравословен начин на живот, води във Велико Търново качествени туристи“, каза Иван Димитров.

Сериозни атлети ще се включат в спортната надпревара и в тазгодишното девето издание на „Търново ултра“, отбеляза Иван Сираков. Сред тях са националната състезателка по ориентиране Кристина Иванова,  световният шампион по планинско бягане за ветерани Шабан Мустафа и един от най-добрите маратонци в България,  Стефан Йорданов, Петър Иванов, Кирил Николов – Дизела, Георги Жеков.

Наградният фонд за победителите се осигурява от спонсори. За първи път по програма за насърчаване на масовия спорт Министерството на младежта и спорта отпусна за провеждането на „Търново ултра“ 13 100 лв., казаха организаторите на маратона  Иван Димитров и Иван Сираков от Спортен клуб „Браун тим“.

Събитието се провежда със съдействието на Община Велико Търново, Регионалния исторически музей, ВиК „Йовковци“ и десетки други институции и доброволци.