Икономика Коментари

Над 20 % ръст на селския туризъм през летния сезон отчитат от Асоциацията на българските села

Регион Велико Търново е сред отличниците по отношение развитието на селския туризъм през лято 2017-а, отчете в интервю за Общинското радио председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов. За четвърта поредна година от неправителствената организация са свидетели на положителната тенденция, която доказва, че има и допълнителни възможности за развитие на секторите. Части от Родопите и Ловешко, както и регионът на Пловдив, са останалите райони с устойчив ръст по отношение заетостта на леглова база в малките населени места.

3 290 са обектите за настаняване в България, а около 1 800 се намират в селските райони. Изводът на специалистите обаче е, че легловата база не е достатъчна, а това се забелязва най-отчетливо в разгара на сезоните и в почивните дни. „Покрай празниците изобщо няма места, но пък има какво да се желае в работните дни, когато местата не се заемат. Трябва да се стимулират хората, които са свързани с бизнес пътувания, да отсядат в селата в близост до градовете, а не в самите градове. Това е модел, който може да се приложи успешно в България, разпространен е в цяла Западна Европа”, коментира Борисов. По данни на АБС, 92 % от туристите в България остават в обектите за настаняване в рамките на една до три нощувки. Едва 8 на сто отсядат за повече от четири нощувки в хотелите и къщите за гости в малките населени места.

Във Великотърновски регион основно отсядат българи и румънци. Забелязва се и лек ръст на туристите от Великобритания, Австрия и Германия. За съжаление, гостите от Русия стават все по-малко, съобщи още Борисов.